top of page
Writer's pictureab cd

FARKLI ULUSLAR VE 8 MART

Bildiğimiz üzere 8 Mart Dünya Kadınlar Günü , kadın hakları hareketinin önemli bir noktasıdır. Birçok ülkede bu gün farklı anlamlar da taşımaktadır. Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün nasıl kutlanıldığını biliyoruz, peki diğer ülkelerde nasıl kutlanıyor ve bu güne nasıl bir açıdan bakılıyor? Başka uluslarda Dünya Kadınlar Günü’nün değeri nasıl bir ölçüde?


Rusya’da bu gün, Sovyetlerden kalma bir bayram niteliğinde büyük bir önem taşımaktadır, her ülkede olması gerektiği gibi. Sovyetler zamanındayken 8 Mart günü kadın devrimi günü anlamına gelmekteydi. Günümüzün Rusya’sında bu görüşü biraz yitirmiş olsa da Rusya’da kadınlar günü en büyük bayramlardan biri olarak görünmektedir ve kutlanmaması çok kaba olarak görülmektedir. 8 Mart 1917’de Rusya’da kadın işçiler “ekmek ve barış” talepleriyle grev başlattılar. Kadınların eylemleri işçilerin de sokaklara dökülmesi ve olayların dallanıp budaklanması ile Rus Devrimine giden yolu açtı. Dört gün sonra Rus Çarı tahtı terk etmiş ve kurulan geçici hükümet kadınlara oy hakkını vermişti. Ardından gelen Bolşevik Devrimi ise bu günü sahiplenecekti. Bu ilk grevi anmak amacıyla da 8 Mart 1921’de Lenin bu günü “Dünya Kadınlar Günü” olarak ilan etmiştir.


Polonya’da resmi olarak görülmese de bu gün yine Lehler için büyük bir önem taşır. Normal kutlamalar dışında ulusun kadınları ve erkekleri dışarıya çıkıp protestolar yaparlar. Kadının Dünya üzerinde her zaman büyük bir etkisi olduğunu savunurlar, onları devrim olarak görürler. Ataerkil topluma karşı olan protestoları bir sürü şehrinde görebiliriz.


Vietnam’da ise 8 Mart vatanlarını cesur bir şekilde koruyan Tru’ng Kızkardeşleri anma günü olarak biliniyor ve 2000 yılı aşkın bir süredir kutlanıyor.


Almanya’da ise 8 Mart 2021 tarihinde bir eylem yapılacağı konuşulmakta şu anda. Almanya’da kadınların aynı işi yaptığı erkeklerle eşit maaş almamasından dolayı yapılması planlanan eylemde bu işe bir çare bulunması planlanmakta.Değişik kadın derneklerinin bir araya gelmesiyle oluşan Kadın Grevi Komitesi de dernek ve grupların kendini tanıttığı ve 8 Mart’la ilgili önerilerin tartışıldığı merkezi çevrim içi bir buluşma gerçekleştirdi. Birkaç yıldan beri 8 Mart’ı kitlesel kutlamayı hedefleyen, değişik eylem ve etkinlikler organize eden komite, bu yıl salgın nedeniyle eyaletler düzeyinde değil Almanya’nın her kentinde sokak eylemleri, çevrim içi paneller, kültürel etkinlikler şeklinde yapılacağını açıkladı. Tek tek şehirlerdeki grev komiteleri de çevrim içi toplantılarla kararlarını almaya başladı. Eylem ve etkinlikler önümüzdeki günlerde yapılacak buluşmalarda somutlaştırılacak ve ortak bir çağrıyla duyurulacak. Almanya’da sadece Berlin’de resmi tatil olan 8 Mart bu sene ülke çapında resmi tatil ilan edilecektir


Sonuç olarak baktığımızda çoğu ulus 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne büyük bir önem vermektedir ve en çok öne çıkan ulus Ruslardır. Uluslar genel olarak 8 Martta eylemlerle beraber kadın erkek eşitliğini insanlara vurgulamayı çok eskiden beri kafalarına koymuşlardır ve tarihte de bunun üzerine bir sürü hareket, çağrı yapmış ve başarılı olmuşlardır. Bu hareketlerde hem erkek hem kadın katılımcılar olmuştur ve etkili olanlarında ise 8 Mart ayrı bir önem taşımaktadır.


Ata DOĞAN


Kaynakça:

Bettmann—Bettmann Archive (fotoğraf)

11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page